Centraal-Afrikaanse Republiek: Christenen zwaar getroffen

Sinds de staatsgreep door rebellengroepen die samenwerken onder de naam Seleka, wordt de
Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) geteisterd door geweld. Hoewel christenen 85 procent van de bevolking uitmaken, voelen zij zich niet langer veilig in hun eigen land. Daarom kwamen kerkleiders van alle kerkelijke gemeenschappen in CAR afgelopen week samen.

Tijdens een conferentie in de hoofdstad Bangui ondertekenden deze kerkleiders een verklaring waarin ze de internationale gemeenschap oproepen snel in actie te komen. Inmiddels zijn 4,6 miljoen mensen het slachtoffer geworden van geweld. Velen van hen zijn op de vlucht en honderdduizenden hebben onvoldoende voedsel en drinkwater.

Volgens de ondertekenaars van de Verklaring van Bangui zijn rebellen nog steeds bezig met plunderingen, vernielingen, onteigening, intimidatie, ontvoering en mishandeling. “Christenen worden het zwaarst getroffen. Rebellen verkrachten burgers en leden van kloosterordes, vernielen kerkgebouwen en voeren gerichte aanvallen uit op priesters en voorgangers”, aldus de verklaring.

• Bid om vrede en verzoening in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat er een einde komt aan al het geweld.

• Christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben nog niet eerder te maken gehad met vervolging. Bid om volharding en vertrouwen op God.

• Open Doors is al enkele jaren actief in het ondersteunen van kerken in CAR. Nu is vanwege de onrust het verlenen van noodhulp erg belangrijk. Bid om een zegen voor dit werk.