Uitzending Afrika ds. Egbert Brink (GKV) en ds. A. van Leeuwen (NGK), juli 2015

 

Kameroen 2015

 

In het heuvelachtige westen van Kameroen ligt de hoofdstad Yaoundé. Tijdens de burgeroorlog in het buurland Centraal Afrikaanse Republiek verhuisde de theologische opleiding FATEB vanuit Bangui naar Yaoundé. Eind juni/begin juli gaven ds. Egbert Brink en NGK collega ds. Albert van Leeuwen colleges aan de masterstudenten van de FATEB. Egbert verzorgde ook een seminar volwassenonderwijs. Het waren geanimeerde colleges waarbij de studenten in de praktische theologie leerden wat de menswetenschappen zegt over volwasseneducatie. De colleges zijn afgesloten met groepsopdrachten, waarin de studenten zelf een Bijbelstudie verzorgden op verschillende niveaus. Ook werd een kleine huwelijkscatechese geschreven voor jonge en oudere stellen.

Nieuwe inzichten

Albert heeft een seminar exegese en hermeneutiek gegeven aan de hand van het Bijbelboek Openbaring. Voor veel studenten is dat een gesloten boek. Dat heeft te maken met tal van apocalyptische en  futuristische uitleggingen, die hen ervan weerhouden om zich in het boek te verdiepen. Verschillende teksten werden besproken vanuit de geschiedenis van de exegese.

Men kwam tot inzicht dat het boek Openbaring diepe wortels heeft in de Schriften. Vooral de benadering dat niet elk visioen op een gebeurtenis hoeft te slaan, maar verschillende gebeurtenissen kan typeren, gaf veel nieuwe inzichten.

Naast FATEB gaf Egbert Brink ook op de IUDI college over het Bijbelboek Job en hij sprak tijdens een congres met meer dan 500 deelnemers over het thema ‘familie en trauma’.

Strijd tegen terreur

IUDI (Institut International de Developpement International) is een christelijke universiteit opgericht in 2012. De universiteit wil een christelijke levensovertuiging uitdragen en de benadering van verschillende disciplines voorzien van een christelijke levensfilosofie. Eén van de onderdelen van de universiteit is theologie, hieraan kunnen de kerken in Nederland een bijdrage leveren, maar ook bijvoorbeeld aan landbouwprojecten en armoedebestrijding. Op die manier kan het land sterker worden en op een goede manier de strijd aangaan tegen de terreurorganisatie Boko Haram. Egbert Brink: “Zo wordt geweld niet beantwoord met geweld, maar met een christelijke en liefdevolle houding.” Ook de overheid van Kameroen beseft hoe belangrijk ontwikkelingswerk is om radicale moslims de wind uit de zeilen te nemen, zij helpt IUDI op verschillende terreinen.

 

Overgenomen uit Naast regionaal, blad van Utrecht Mission, september 2015